Nieuws

 

.

Boheemse passie

Het Celloconcert van Dvořák blijft de nummer 1 onder de celloconcerten. Het is een virtuoos showstuk vol Boheemse melodieën en hartstocht. Brahms was jaloers en zei: “als ik had geweten dat het mogelijk was om zo’n celloconcert te schrijven, dan had ik het zelf geprobeerd!”. Pieter Wispelwey is Nederlands grootste cellist. Zijn repertoire omvat de gehele celloliteratuur, van Barok tot hedendaagse muziek. Hij heeft meer dan 20 cd’s opgenomen, waaronder tweemaal het Celloconcert van Dvořák.

De diepreligieuze Bruckner werd miskend door collega’s (o.a. Brahms en Strauss) en zijn leven lang getergd door onzekerheid, ongeluk in de liefde en dwangneurosen. Zijn Symfonie nr. 7 in de majestueuze toonsoort E betekende een ommekeer in zijn populariteit. Filharmonie Der Aa voert het stuk uit ter ere van Bruckners 200e geboortejaar.

Klik hier voor kaarten.


Pieter Wispelwey

.

DrieKeerVier

Als eerste hoornist van het Concertgebouworkest speelde Jacob Slagter onder Bernard Haitink alle symfonieën van Gustav Mahler. Als dirigent neemt hij die ervaring mee in de uitvoering die Filharmonie Der Aa tijdens deze concerten brengt van Mahlers Vierde symfonie, die ondanks de monumentale opzet heel toegankelijk blijft, met een prachtige sopraansolo in het laatste deel.

Voor de pauze hoor je de Vier Letzte Lieder van Richard Strauss, die hij schreef gedurende de laatste jaren van zijn leven. Hoe een groot orkest bijna verstild de zangeres volgt in haar vertolking van gedichten van Hermann Hesse en Joseph von Eichendorff, dat is van een aangrijpende schoonheid. Aylin Sezer, een van Nederlands coming stars, zingt deze liederen en de solo in de Mahlersymfonie. 

Als opmaat tot al dit moois figureert het Vorspiel van Parsifal. Dit is de vierde opera uit Wagners laatste grote operaperiode. Intens, donker en meeslepend: de Duitse romantiek op haar hoogtepunt.


Aylin Sezer, credits Allard Willemse

.

Verleidelijk temperament

Op 6 en 9 december genoten we van twee prachtige concerten om ons project Verleidelijk Temperament mee af te sluiten. Voor het orkest was het een feest om te spelen, en we kijken met veel plezier terug op de samenwerking met Rolf Verbeek en Ramon van Engelenhoven.
 
Ondertussen kijken we ook alvast vooruit, en beginnen we na de kerstvakantie met ons voorjaarsproject waarin onder andere de vierde symfonie van Mahler op het programma staat. Dit project zal weer onder leiding staan van chefdirigent Jacob Slagter. Wij kijken er erg naar uit en hopen u ook in het nieuwe jaar weer te mogen begroeten.

.

Solist: Ramon van Engelenhoven

Solist voor de komende concerten is Ramon van Engelenhoven. 
Ramon van Engelenhoven (1995) sloot in 2019 zijn Master Klassiek Piano aan het Conservatorium van Amsterdam af met een 10!
Ramon is zeer regelmatig te horen op de verschillende Nederlandse concertpodia, waaronder Tivoli Vredenburg, Muziekgebouw Eindhoven en het Concertgebouw in Amsterdam, waar hij o.a. in 2017 met sopraan Laetitia Gerards ‘La Voix Humaine’ van Poulenc uitvoerde. Ook is hij vaak te gast bij diverse radioprogramma’s op Radio 4. Als kamermuziekmusicus speelde hij onder andere het pianokwintet van Korngold met leden van het Koninklijk Concertgebouworkest.
 
Genoeg reden om hem te komen beluisteren!
 
Lees hier meer over Ramon van Engelenhoven.

Fotograaf: Duco de Vries

.

 

Gastdirigent Rolf Verbeek

Traditiegetrouw speelt Der Aa eens in de zoveel tijd met een gastdirigent. Voor het komende project zijn wij erg blij dat we de samenwerking aan mogen gaan met Rolf Verbeek!
Sinds 2019 is Rolf als vaste gast-dirigent verbonden aan Camerata RCO (leden van het Koninklijk Concertgebouw Orkest). Voor dit ensemble maakte hij meerdere bewerkingen die ze tijdens en na de pandemie uitvoerden. Afgelopen seizoen kwamen 2 cd’s uit met dit gezelschap, Bruckner’s 6e symfonie in eigen bewerking en de cd Sehnsucht met als solist Barbara Hannigan.
Hannigan vervulde de afgelopen jaren de rol van mentor binnen het Equilibrium Young Artists programma waarin Rolf als assistent-dirigent fungeerde bij vele internationale orkesten, waaronder Londen Symphony Orchestra, München Philharmoniker en Orchestre Philharmonique de Radio France.
Rolf dirigeerde vele orkesten zoals Philharmonie Zuid Nederland, het Noord Nederlands Orkest en Phion. In seizoen 23-24 zal hij zijn debuut bij het Nederlands Philharmonisch Orkest en het Rotterdams Philharmonisch Orkest maken.

Fotograaf: Hans van der Woerd

.

1001 meren

Na twee succesvolle concerten in januari en februari kijken we weer vooruit naar het komende voorjaarsproject. Dit project zal in het thema staan van “1001 meren”, waarbij werken worden gespeeld van Sibelius en Tschaikovsky. Daarnaast zal op 23 juni de Nederlandse première gespeeld worden van de zesde symfonie van Tauno Marttinen, een Finse componist. Twee dagen later zullen we dezelfde symfonie ten gehore brengen in De Oosterpoort in Groningen. Hiervoor gaat het Der Aa een samenwerking aan met City Proms in Leeuwarden en met de Stichting Marttinen, om de muziek van deze componist onder de aandacht te brengen bij een breder publiek.

 

.

Solist

Wij zijn verheugd om komend project samen te mogen werken met violist Mathieu van Bellen. Mathieu studeerde en gaf concerten in het binnen- en buitenland, en is sinds 2021 concertmeester van het Phion Orchestra in Nederland. Hij brengt samen met Der Aa het prachtige vioolconcert van Korngold ten gehore. Wij kijken erg uit naar deze samenwerking!

Fotograaf: Isabelle Renate la Poutré

.

Start najaarsproject

Der Aa is terug van zomervakantie! Vorige week zijn we weer begonnen met repeteren aan ons najaarsproject onder de titel “Van Wenen naar Hollywood”. Op het programma staan werken van John Williams, Korngold en Strauss. We zijn zeer vereerd dit project te mogen spelen met violist Mathieu van Bellen en kijken erg uit naar de samenwerking. Het project zal in het begin van het nieuwe jaar worden afgesloten met concerten in de Pelikaankerk in Leeuwarden en in de Oosterpoort in Groningen. Wij hebben er zin in!

.

Zomervakantie

Alweer 2 weken na ons zomerconcert kijken we terug op een zeer geslaagde avond in een goed gevulde Oosterpoort. Het orkest heeft genoten! Nu trekken we ons terug voor een fijne zomervakantie, om in het najaar vol frisse energie aan de slag te gaan met het nieuwe programma.

.

Kaartverkoop De Oosterpoort

Met nog ruim een week te gaan zijn de voorbereidingen voor ons zomerconcert in volle gang. Wij hebben er erg veel zin in, wij hopen u ook!
 

.

Project Helden! van start

Afgelopen week zijn we gestart met de repetities voor ons nieuwe project met als thema Helden! Op het programma staan Heldenlied van Dvorak en de vierde symfonie van Brahms. Concerten zullen plaatsvinden op 18 en 19 juni 2022. Nadere informatie volgt.
 

.

Nieuwe data voor Oude Bekenden!

Nadat we in december onze concerten hebben moeten annuleren vanwege de lockdown hebben we afgelopen week voor het eerst weer samen kunnen spelen. Graag willen we dit mooie programma alsnog ten gehore brengen en dus zijn de concerten verplaatst naar 19 maart (Groningen) en 20 maart (Leeuwarden). Binnenkort zal de kaartverkoop geopend worden, en dan hopen wij u alsnog van harte te kunnen verwelkomen!
 

.

Kaartverkoop geopend!

De kaartverkoop voor de Oude Bekenden-concerten is geopend! Het orkest is vol enthousiasme bezig met de voorbereidingen van dit mooie programma. We zijn blij dat de concerten met de huidige Corona-maatregelen doorgang kunnen vinden. Wel zullen we ons aan de richtlijnen van het kabinet houden en derhalve voor toegang tot het concert gebruik maken van de CoronaCheck-app.

Kaarten bestellen kan hier.


.

Herstart 2021

Na een gedwongen pauze van anderhalf jaar hoopt het Der Aa vanaf september weer samen te gaan spelen, mits verantwoord en volgens de op dat moment geldende richtlijnen. Op het programma staan Ouverture Leonore van Beethoven, de Pulcinella Suite van Stravinksy en de 8e symfonie van Dvorak. Concerten zullen plaatsvinden op 11 en 12 december 2021 en staan onder leiding van Jacob Slagter. Nadere berichtgeving zal volgen.


 

.

Concertserie ‘Onstuimige karakters’

Filharmonie Der Aa geeft op zaterdag 14 december (Immanuelkerk, Groningen) en zondag 15 december (De Rinkelbom, Heerenveen) haar laatste concerten van 2019. Op het programma staat muziek van Beethoven, Berlioz en Dvořák. De concerten staan onder leiding van Jacob Slagter. Hoofdwerk is de 5e symfonie van Beethoven.


.

Vacatures

Er is weer plaats voor nieuwe leden in het orkest! Speel je fagot, hoorn, slagwerk of een strijkinstrument? Dan ben je van harte welkom om auditie te komen doen. Klik hier voor meer informatie over het aanmelden voor een auditie.


.

Concertserie ‘Noorderzon’

Filharmonie Der Aa geeft op vrijdagavond 1 maart (Immanuelkerk, Groningen) en zaterdagmiddag 2 maart (De Schalm, Assen) een concert onder leiding van Jacob Slagter. Op het programma staat warmbloedige en soms zelfs regelrecht zonnige muziek uit noordelijke streken.
Het orkest opent met de Deense componist Nielsen, die in zijn Helios-ouverture de zon stralend op laat gaan en uiteindelijk verstild weer in de zee laat dalen. Dan volgt het geliefde vioolconcert van de Fin Sibelius. Volgens velen zijn daarin de Finse meren te horen en daarbij hoort zeker ook het licht dat daarin weerkaatst wordt. Sluitstuk is de robuuste en hartstochtelijke vijfde symfonie van de Rus Tsjaikovski.
Solist in het vioolconcert is de Roemeense topviolist Razvan Stoica. Hij werd in 1986 geboren in een muzikaal nest en volgde zijn opleiding in Boekarest en Amsterdam. Sindsdien treedt hij in heel Europa op en won hij verschillende prijzen. De Münstersche Zeitung roemde zijn verfijnde timbre en zijn charismatische presentatie.


.

Razvan Stoica

Even voorstellen: onze solist in het vioolconcert in D van Sibelius is Razvan Stoica. Razvan (1986) werd geboren in Roemenië en studeerde aan het Enesco Conservatorium in Boekarest en het Koninklijk Conservatorium in Amsterdam (bij Ilya Grubert).


.

Noorderzon

De repetities voor het project ‘Noorderzon’ zijn gestart! Op het programma staan de Helios Overture van Carl Nielsen, waarin het opkomen en ondergaan van de zon muzikaal wordt uitgebeeld, het vioolconcert van Jean Sibelius en de vijfde symfonie van Pjotr Iljitsj Tsjaikovski. De concerten zullen plaatsvinden op 1, 2 en 3 maart in respectievelijk Groningen, Assen en Doetinchem. Het orkest staat bij dit project onder leiding van chef-dirigent Jacob Slagter.


.

Nieuw logo

Zoals eerder vermeld gaat het orkest vanaf het najaar 2018 verder onder de naam Filharmonie Der Aa. Inmiddels heeft onze vormgever daarbij een nieuw logo gemaakt. Onze dank daarvoor!


.

Filharmonie Der Aa

Vanaf dit seizoen (najaar 2018) gaat het orkest verder onder de naam Filharmonie Der Aa. De afgelopen jaren is het orkest uitgegroeid tot een volwaardig symfonieorkest dat zich steeds vaker toelegt op de grote symfonische werken (Bruckner 8 en Mahler 1 in 2018, Tsjaikovski 5 in 2019). Met de naamswijziging geven we gestalte aan de ambitie om ook in de toekomst dergelijke grote symfonische werken programmeren.


.

Audities

In het komende Der Aa-jaar staan onder andere de 1e symfonie van Mahler en de 5e symfonie van Tsjaikovski op het programma. Een goed moment om je bij ons orkest aan te sluiten! Op 29 augustus en 5 september 2018 vinden er vanaf het eind van de middag audities plaats. Ons orkest heeft op dit moment vacatures voor hobo, fluit/piccolo, hoorn, tuba, aanvoerder celli en slagwerk. Ook tutti-strijkers zijn van harte welkom. Zie deze pagina voor de aanmeldprocedure en een link naar het auditieformulier.


.

Concert ‘At the Watergate’

Op donderdag 10 mei heeft KamerFilharmonie Der Aa haar concertseizoen 2017-2018 afgesloten met een concert tijdens het festival ‘At the Watergate’ in Sneek. Onder leiding van chef-dirigent Jacob Slagter werd een gevarieerd programma gebracht met onder andere Ricercare van Andriessen en de Bolero van Ravel. Tevens stond het spectaculaire celloconcert van Gulda op de lessenaar waarin cellist Matthijs Broersma schitterde als solist.


.

Openingsconcert ‘At the Watergate’

Op 9 mei 2018 heeft KamerFilharmonie Der Aa het festival ‘At the Watergate’ in Sneek geopend. Onder leiding van gast-dirigent Harmen Cnossen werd een spectaculaire show verzorgd, met medewerking van o.a. Margriet van Reisen en de jonge talenten Enzo Kok (viool, 14 jaar) en Ripley Looye (zang, 10 jaar).


.

Voorjaarsconcerten Parcival College

Op 27 en 28 maart heeft KamerFilharmonie Der Aa de voorjaarsconcerten van het Parcival College begeleid. Dit jaar stond het Stabat Mater van Verdi op het programma. De drie concerten vonden plaats in een uitverkochte grote zaal van De Oosterpoort. We hebben er weer van genoten!


.

At the Watergate

Als onderdeel van Leeuwarden-Fryslân Culturele Hoofdstad van Europa 2018 wordt in het Hemelvaartsweekend het 13e European Youth Music Festival in Sneek georganiseerd. Dit festival, met concertlocaties vlakbij de beroemde waterpoort heeft de toepasselijke naam ‘At the Watergate’ gekregen. KamerFilharmonie Der Aa is gevraagd enkele concerten te verzorgen. Het orkest zal twee verschillende programma’s uitvoeren: één programma onder leiding van gast-dirigent Harmen Cnossen en één programma onder leiding van chef-dirigent Jacob Slagter.


.

Jos van der Kooy

Op 4 en 7 maart zal Jos van der Kooy, voorafgaand aan de uitvoering van de achtste symfonie van Anton Bruckner, improviseren op thema’s van Anton Bruckner. Jos van der Kooy is organist van de Westerkerk (Amsterdam), vaste bespeler van het Müllerorgel in de Grote of St. Bavokerk te Haarlem en verbonden als docent aan het Koninklijk Conservatorium in Den Haag.


.

Nieuwe chef-dirigent

We zijn trots om aan te kunnen kondigen dat Jacob Slagter met ingang van 1 januari 2018 de functie van chef-dirigent op zich heeft genomen. Jacobs enorme ervaring als orkestmusicus (tot 2008 solohoornist van het Koninklijk Concertgebouworkest) en dirigent bij zowel professionele als amateurorkesten zal ongetwijfeld leiden tot een groot aantal bijzondere concerten in de komende jaren.


.

Bruckner 8

Op 3, 4 en 7 maart maakt Jacob Slagter zijn debuut als chef-dirigent van KamerFilharmonie Der Aa met de monumentale achtste symfonie van Anton Bruckner.


.

500 jaar Reformatie

Op 3 en 4 november gaf Der Aa concerten in het teken van 500 jaar Reformatie. Het muzikale programma, onder leiding van gast-dirigent Sander Teepen, volgde de loop van de gebeurtenissen rond de Reformatie in de 16e eeuw. Toelichtingen werden gegeven door ds. Jaap Koopmans (Groningen) en ds. Jelle Waringa (Sneek). Na afloop schreef de Leeuwarder Courant “Dromerige strijkers en zinderend koper in een gloedvol themaconcert” en ook wij kijken er met een goed gevoel op terug!


.

Reacties zijn gesloten.