orkestfoto

Algemeen

KamerFilharmonie Der Aa is een symfonieorkest in het noorden van Nederland. Het orkest richt zich op amateurmuzikanten, die de jeugd- en studentenorkesten zijn ontgroeid. De primaire doelgroep bestaat uit jong werkenden die graag op hoog niveau muziek willen maken. Om dit niveau te waarborgen worden potentiële deelnemers gevraagd auditie te doen.

De initiatiefnemers van dit orkest besloten in 2009 de mogelijkheden voor het oprichten van een dergelijk symfonieorkest voor gevorderde amateurmuzikanten te onderzoeken. Ze mobiliseerden vijf andere enthousiaste muzikanten en op 24 mei 2009 vond de eerste bestuursvergadering plaats.

In de nazomer van 2009 heeft het bestuur van de KamerFilharmonie Der Aa contact gezocht met het bestuur van stichting Noordelijk Orkestrale Manoeuvres. Het resultaat hiervan is dat de KamerFilharmonie onder de vlag van stichting NOM vormgegeven is. In het najaar van 2010 ging KamerFilharmonie Der Aa van start met het eerste concertprogramma.

De naam 'Der Aa' geeft de verbintenis tussen de noordelijke provincies weer. De Drentsche Aa is de enige beek in Nederland die (grotendeels) zijn oorspronkelijke meanderende loop heeft behouden.

foto Drentsche Aa

Opvallend genoeg heet de beek alleen in Groningen de Drentsche Aa. In Drenthe heeft de Aa veel andere namen. Na een gedeelte met de naam Westerdiep, wordt het de grensbeek tussen Groningen en Drenthe en krijgt het zijn bekende naam. De beek wordt daarna met een onderleider onder het Noord-Willemskanaal geleid en heet daarna Oude Aa. In de stad Groningen herinneren de straatnamen Hoge der A en Lage der A en naam van de Der Aa-kerk nog aan de beek. De gracht tussen Hoge en Lage der A maakte vroeger deel uit van de Aa.

foto Der Aa Groningen

Het orkest bestaat uit muzikanten uit zowel Groningen, Friesland als Drenthe en daarnaast vinden de repetities en concerten in het Noorden van Nederland plaats. KamerFilharmonie Der Aa vormt daarmee een muzikale verbinding tussen de noordelijke provincies.

'Mijn Der Aa' - Ledenpagina Naar boven Over de website