orkestfoto

Joost Smeets

Foto Joost Smeets

Sinds de start in 2010 is Joost Smeets chef-dirigent en artistiek leider van KamerFilharmonie Der Aa. Onder zijn bezielende leiding bracht Der Aa bijzondere projecten, zoals de uitvoering van de Orgelsymfonie van Camille Saint-Saëns in de St. Laurenskerk in Rotterdam, de première van het vioolconcert van Stephen Melillo en een vertolking van De Schilderijententoonstelling van Modest Moessorgski terwijl kunstenares Maya Wildevuur – geïnspireerd door de muziek – op het podium naast het orkest een nieuw werk schilderde.

In zijn nog korte carrière als dirigent, dirigeerde Joost Smeets al met groot succes gerenommeerde orkesten zoals o.a. het Limburgs Symfonie Orkest, het Noord Nederlands Orkest, het Nederlands Symfonie Orkest, de Württembergische Philharmonie Reutlingen (Duitsland) en het St. Petersburg Staats Symfonieorkest (Rusland).

Na het eerste programma van KamerFilharmonie Der Aa, met op de lessenaar Totenfeier en de Rückert Lieder van Gustav Mahler en Symfonie ‘Mathis der Maler’ van Paul Hindemith, schreef Heinz Wallisch (1945-2012):

DYNAMISCH DEBUUT KAMERFILHARMONIE DER AA

"Bruisend van energie, echter zonder te vervallen in extremen, loodste Joost Smeets zijn musici door het veeleisende programma. De inzet van deze dirigent laat aan duidelijkheid qua wensen en verlangens jegens zijn instrumentalisten niets aan het toeval over. Smeets' gedrevenheid werkt aanstekelijk."


Dezelfde recensent schreef na de concerten in de serie ‘Uit de nieuwe wereld’ met werken van Samuel Barber, Leonard Bernstein en de wereldpremière van het vioolconcert van Stephen Melillo met violiste Carla Leurs:

KAMERFILHARMONIE DER AA EXPLOREERT MET TWEE CONCERTEN, DE RECENTERE NIEUWE WERELD.

"Carla Leurs en het orkest onder leiding van chef-dirigent Joost Smeets ontvingen na de wereldpremière van Stephen Melillo's Viool Concert niet alleen een staande ovatie, maar ook enig Bravo uit het talrijk toegestroomd publiek. Het vioolconcert dat zo'n razend moeilijk werk is, vol tempo- en maatwisselingen en veranderingen qua sfeer werden wonderwel tot een eenheid gesmeed. Voor de uitvoering van Leonard Bernstein's Symphonic Dances van de West Side Story is niet alleen een goed ingespeeld ensemble nodig, maar tevens groot enthousiasme waarbij men de nek durft uit te steken. Een swingende dirigent op de bok vormt daarbij zeker een pre. Een altijd stralende Joost Smeets voldeed samen met zijn KamerFilharmonie Der Aa, vol souplesse aan deze eisen."


Nieuwe werken die dirigent Joost Smeets in première bracht zijn o.a. het Concerto for Violin and Orchestra van de Amerikaanse componist Stephan Melillo, de Suite for Chamber Orchestra van de Russische componist Vassily Shishkin en Mariachi, Ti Te Toca (opus 23d) van de Nederlandse componist Marijn Simons.

Solisten waar hij mee samenwerkte waren o.a. Ernst Daniel Smid (bariton), Elske te Lindert (sopraan), Anastasia Goldberg (piano), Carla Leurs (viool), Thorwald Jørgensen (theremin).

Verder volgt Joost Smeets regelmatig masterclasses in binnen- en buitenland onder dirigenten zoals Edo de Waart en Michaíl Jurowsky.

Voor meer informatie kunt u terecht op zijn persoonlijke website.

'Mijn Der Aa' - Ledenpagina Naar boven Over de website