orkestfoto

Juni 2017 - 'En Voyage'

KamerFilharmonie Der Aa geeft zaterdag 17 juni een concert in de Immanuelkerk in Groningen en zondag 18 juni in de remise van de STAR in Stadskanaal. Het concert staat in het teken van het reizen per trein. Naar het jubileumconcert van de STAR kunt u zich per stoomtrein laten vervoeren.

Het orkest staat voor dit concert onder leiding van Leonard Kwon. Annemieke Huls zal de altvioolsolo in Harold en Italie spelen.

Programma

Arthur Honneger: La Roue

In 1923 werd de experimentele, stomme filmLa rouevan Abel Gance uitgebracht, die een treinmachinist als hoofdpersoon heeft. Honegger, die van mening was dat films door nieuwe en niet door bestaande muziek moesten worden begeleid, kreeg de opdracht er muziek bij te schrijven. Van deze filmmuziek is alleen de ouverture bewaard gebleven. Honegger was een groot treinenliefhebber en greep de gelegenheid de trein muzikaal uit te beelden met beide handen aan.

Arthur Honneger: Pacific 231

Pacific 231 is sterk verwant aanLa roue. In deze mouvement symphonique, genoemd naar een type locomotief, heeft de componist de versnellende beweging willen verklanken van eenlocomotive pour trains lourds de grande vitesse. Het was deze beweging, en niet het geluid van de locomotief zelf, die voor Honegger centraal stond. Resultaat is een "modern" klinkend werk met een romantisch, programmatisch uitgangspunt. Het stuk ging in 1924 in première en is een van Honeggers bekendste werken gebleven.

Darius Milhaud: Le Train Blue

Milhaud behoorde net als Honegger tot Les Six.Le train bleuis een van de vele onbekende werken in zijn enorme oeuvre. Het is genoemd naar de nachttrein tussen Parijs en de Côte d'Azur en is geschreven voor een ballet dat in 1924 door de Ballets russes van Serge Diaghilev voor het eerst werd uitgevoerd. Het scenario was van Jean Cocteau. In Milhauds muziek is de trein zelf niet te horen: de muziek gaat over de passagiers in die trein, de happy few van die dagen, waaronder tennis- en golfspelers. De muziek is lichtvoetig en soms satirisch van toon en verwijst geregeld naar de bestemming van de trein: de Mediterranee, waar Milhaud vandaan kwam en die in veel van zijn muziek terugkeert.

Met Le train bleuzijn we van Parijs afgezakt richting Italië, waar zich, nog steeds vanuit een Frans perspectief, het tweede deel van het concert zal afspelen, althans in Groningen.

Hector Berlioz: Harold en Italie

Hector Berlioz was een van de typische vertegenwoordigers van de romantische muziek en een van de grote vernieuwers van zijn tijd. Hij morrelde aan de conventies van de orkestratie en de instrumentatie en gaf inHarold en Italieeen nieuwe inhoud aanhet genre “symfonie” door er een solo-instrument en een buitenmuzikaal programma aan toe te voegen. Dat solo-instrument is, ook alweer weinig conventioneel, de altviool. Deze fungeert als de verteller van het verhaal. Het stuk was oorspronkelijk overigens besteld als soloconcert en niet als symfonie: Berlioz schreef het in opdracht van Nicoló Paganini, die er zijn kunnen op de altviool mee wilde demonstreren. Maar een gewoon soloconcert werd het werk evenmin, daarvoor is de rol van het orkest te groot en die van de solist te klein. Paganini was dan ook diep teleurgesteld over zijn bescheiden inbreng en weigerde het te spelen. Berlioz haalde de inspiratie voor zijn muziek uit Italië, waar hij in 1831 en 1832 zelf gewoond en gereisd had, en uit het verhalende gedichtChilde Harold's Pilgrimagevan Lord Byron, waaraan hij de naam van de hoofdfiguur ontleende. De symfonie heeft vier delen: Harold aux montagnes,Marche des pèlerins, Sérénade d’un montagnard des Abruzzes en Orgie des brigands. De muziek verklankt achtereenvolgens een melancholieke scène in de bergen, een optocht van pelgrims, een liefdesscène en een kroegtafereel. In het laatste deel worden herinneringen aan het voorafgaande opgehaald.

Het kortere concert in Stadskanaal is een feestelijk jubileumconcert voor de STAR, die de museumspoorlijn tussen Veendam en Stadskanaal onderhoudt. Hier spelen we Harold en Italieniet en het programma is daar niet meer exclusief Frans: in plaats daarvan spelen we vier polka's van Eduard Strauss en Johann Strauss jr. en twee Slavische dansen van Dvorák (die net als Honegger bekend stond als treinenliefhebber). De polka's van de Straussen gaan alle vier over het spoor: Express en Vergnügungszug van Johann en Mit Dampf en Bahn frei! van zijn broer Eduard. Dit concert zal zich afspelen in de treinremise op het station van Stadskanaal en zal gecombineerd kunnen worden met een rit per stoomtrein.


Kijk in de concertagenda voor meer informatie over de concerten.


Dit programma is mede mogelijk gemaakt door financiële ondersteuning van:

Kunstraad Groningen Kunstraad Groningen Gemeente Groningen

'Gasten-inlogpagina' Naar boven Over de website