orkestfoto

Programma

Windkracht

Concertprogramma`s / Archief 2011

Concertprogramma 'Windkracht' met gastdirigent Ivan Meylemans


Goed bezochte concerten 'Windkracht!': 'Lord of the Rings'

Op vrijdag 17 juni (Tamboer - Hoogeveen) en zondag 19 juni (Oosterpoort - Groningen) 2011 gaf KamerFilharmonie Der Aa onder leiding van gastdirigent Ivan Meylemans haar concerten uit de concertreeks 'Windkracht'.

foto Windkracht

Het publiek genoot voor de pauze van de uitvoeringen van de Blazersserenade (R.Strauss) en de Strijkersserenade (P.I.Tsjaikovski). Na de pauze bracht het orkest een schitterende uitvoering van 'The Lord of the Rings' (J.de Meij).

foto Windkracht

Meer informatie: 'Windkracht'

Blazersserenade-Richard Strauss
Strijkersserenade-Pjotr Iljitsj Tsjaikovski
Symfonie no. 1 'The Lord of the Rings' -Johan de Meij

Op vrijdag 17 juni en zondag 19 juni 2011 speelde KamerFilharmonie Der Aa respectievelijk in de Tamboer in Hoogeveen en de grote zaal van de Oosterpoort. Het orkest stond deze avonden onder leiding van de Belgische dirigent Ivan Meylemans. Meylemans is o.a. bekend als assistent-dirigent van het Koninklijk Concertgebouw Orkest.

'Windkracht!' is bij uitstek een programma voor KamerFilharmonie Der Aa. De serenades speelde het orkest in kleine bezettingen, voor 'The Lord of the Rings' nam het volledig symfonieorkest op het podium plaats. Een programma met zowel muziek uit de negentiende eeuw als van een levende Nederlandse componist. Twee werken die deel uit maken van het 'ijzeren repertoire' van de klassieke muziek gecombineerd met een werk dat in eerste instantie voor harmonieorkest was geschreven en nog moet bewijzen of het de tand des tijds zal overleven als werk voor symfonieorkest.

In feite grijpt KamerFilharmonie Der Aa in 'Windkracht!' zelfs nog verder terug dan 1880, want beide serenades lijken een hommage te zijn aan de dertien serenades van Mozart waarvan Mozart de laatste in 1787 schreef. Tsjaikovski hoopte in zijn Strijkersserenade de stijl van Mozart te laten terugkomen, Strauss greep in zijn Blazersserenade mogelijk terug op de instrumentatie van Mozarts Tiende Serenade 'Gran Partita'. Deze twee werken zijn 'absolute' muziek, de melodieën hebben geen betekenis anders dan een grote bewondering voor de klank van het gezelschap dat het moet uitvoeren en de passie die dat bij mensen kan oproepen.

Lord of the Rings

'The Lord of the Rings' is van een heel andere aard. Het is programmatische muziek die beelden probeert op te roepen. Deze muziek was ver voor de recente films geschreven, De Meij had zich dus nog niet kunnen laten beïnvloeden door de beelden en heeft zijn eigen invulling gegeven aan vijf belangrijke passages.


'Mijn Der Aa' - Ledenpagina Naar boven Over de website